12 Mayıs 2009 Salı

Ahmet kaya-ibo yinede yandı gönlüm




28 ekim 1957 malatya doğumlu olan ahmet kaya; Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biridir. Gerek sesi, gerek şarkılarıyla diğerlerinden hep ayrı yerde olmayı bilmiştir..... » yazının tamamı

28 ekim 1957 malatya doğumlu olan ahmet kaya; Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük sanatçılardan biridir. Gerek sesi, gerek şarkılarıyla diğerlerinden hep ayrı yerde olmayı bilmiştir..
kişiliğiyle tartışmalara konu olmuş her hareketi tartışılan ve tartışılması da normal olan ama kesinlikle bi sanatçı kimliği olan birisidir..bu dünyada her hareketi tartışılan a.kayanın öbür dünyaya gidip gitmediği bile tartışılmaktadır,espri diil hakkaten tartışılmaktadır...
o çok iyi sanatçılardan biridir hatta tabiri caizse o doğru söyleyen ve dokuz köyden kovulan bir sanatçıdır.insanlar hayatlarında bir hata yaptıklarında yada yapamsalar bile hata yapılan ortamlarda bulundukları zaman uymasalar bile karalanırlar.Eğer Ahmet kaya yı şimdi aramızda yoksa ardında bıraktığı şarkılarla avunuyorsak bir sanatçıyı siyasi boyutta karalayan insanlar yüzündendir ne yazık ki bu ülkede insanlar kulak dolma yalan haberlerle çok insan karalamışlardır ne yazıkki biz bunları gördükçe sanat üzerindeki ümitlerimiz bayatlıyor.O gelmiş geçmiş en iyi sanatçılardan biridir bunu herkes kabullenmeli.iyi şeyler yaptı hem değersiz bir insan olsaydı burada onun hakkında konuşmazdık.

belki kafasına sıkıp gitmedi ama hakkaten memeleket hasreti ile gitti..kimsenin cesaret edemediğine o cesaret etmiş,kimsenin diyemediğini o demişti.fikir söylemek diil fikir sahibi olmak bile suçtu belki ozamanlar.yaşamadım bilemem.ama okudum dinledim.
ben onun nasıl yandığını bilemedim,o yandı ben yanmadım,neler çektiğini bilmedim,başına neler geldi arka mahlede bilemedim..
ama sevdim.karakteri kişiliği osu busu..susun be yeter artık.
o bi insandı,barış istedi,hain oldu.rakı istedi şaraplar içinde öldü.
ahmet kaya kimdir?
insandır.
farklı bir sestir tahammül edemediğimiz.
bizden değildir.iyi ki de değildir.
biz hayranız bize,bu cambaza(!!) dimi
SİZ ONUN KİM OLDUGUNU NERDEN BİLECEKSİNİZ?
ahmeet kaya almanya da, Türkiye yi kasıp kavuran anaların gözünde yaş bırakmayan yasadışı ve bölücü bir örgütün bayrakları altında şarkı söylemeyi kendine yakıştıran biridir.
memleketimin güzide insanlarından birisidir,şahsına münhasır şarkıları ve üslubu vardır,söylenen hakaretlerin hiç birisini hak etmemiştir,çok yazık olmuştur çookk!!!

bi başka sanatçı için dinle sevgili ülkem adlı albümü aldığımdan dolayı hakkında pek bişey bilmeden azarlandığım kişidir.

şarkısında "tabancamı unutmusum helada" demiş, yukardan anladıgım kadarıyla sevilen merhum ses sanatcısıdır.
ahmet kaya yı bence yaptığı müzik ile değerlendirmek gerekir.1980 den sonra ortaya çıkan adına da özgün müzik denilen bir müzik tarzı yapmıştır.Nedir bu özgün müzik?adı üstünde kendine özgü bir tarz ama baktığımızda çokta özgün birşey göremiyoruz.daha çok sözler ön planda şarkılarda.Yani tam anlamıyla tek sesli arebesk müzik.tabii ki güzel şarkıları var tabii güzel kılan sözleridir.müziğin ana öğeleri ise ritm ezgi ve armonidir.müzik anlamında çok sıradan bir insandır.Yani sırf siyasi kişiliğinden dolayı müziğini pohpohlamak ya da yermek anlamsızdır.Eleştiri bir müzisyene yakışır olmalıdırSezen Aksu, Kayahan ile birlikte bu ülkenin 3 gizli arabeskçisinden birisidir.(Orhan Gencebay'ın kulakları çınlasın)
ahmet kaya bilinmeyenleri en çok olan ama bilinmeyenleri açıklansa bile bilinenleri bilinmeyenlerini götürdüğünde ortaya yine tandığımız insan ahmet kaya çıkacaktır. itilmiş bir halkın çocuğu, ezilmiş bir babanın evine getirdiği bağlamayla özdeşleşen bir kardeş, evde çalan ahmet kaya şarkısında bulunan özlemi adında taşıyan kişi
Ahmet Kaya şarkılarını hissederek söylemiş ve öldükten sonrada dinlenme rekorları kıran sayılı santçılar arasındadır.Ayrıca Türkiye deki özgün müzik denilen yapılaşmanın temelini atmış olan santçımızdır.Ayrıca siyasi düşünceleri nedeniyle bir gurup insan tarafından dinlenilmemiştir...
Ahmet kaya....bence çok güçlü bir sesi olan ve nasıl öldüğünü anlamadiğim bir sanatçi.ama sesi ve sarkıları tam anlamıyla HARİKA


AHMET KAYA KORKARIM